Cetotheriumdieet: omnivoor*
grootte: 4 - 6 meter lang
gewicht: ongeveer 3 ton
tijd: midden - tot laat Mioceen
locatie: Europa (België en Rusland)
*Plankton bestaat uit zowel dierlijke als plantaardige organismen, dus eigenlijk is een baleinwalvis een omnivoor...


Cetotherium was een van de eerste baleinwalvissen.
De eerste walvissen waren visetende carnivoren. En dat was ook logisch, hun voorouders de Mesonychiden waren carnivoren, en behalve vis is er niet veel te eten in zo'n zee. Toch waren er walvissen die probeerden over te stappen van vis op plankton, kleine, dierlijke en plantaardige organismen. Cetotherium was een van de eerste, het dier leek al sprekend op de tegenwoordige grijze walvis, maar had nog maar de grootte van een flinke dolfijn.
Baleinen zijn in feite grote driehoekige platen van hoorn, (Dat spul waar je nagels van gemaakt zijn.) die per 300 a 400 stuks in het gehemelte van de walvis hangen. Het dier zeeft het water er mee, waarbij de kleine diertjes, plankton, kril (kreeftjes), en visjes achter blijven.
Voor kleine walvissen als Cetotherium en Odobenocetops was het tijdens het Mioceen uitkijken geblazen voor haaien. In die tijd leefden een paar reusachtige verwanten van de witte haai, die toch al zo groot is, Carcharodon Isurus -en Megalodon. Om hieraan te ontkomen zal Cetotherium wellicht een snelle zwemmer zijn geweest. Als baleinwalvis heb je in theorie niet echt veel snelheid nodig, maar veel hedendaagse walvissen zijn snelle zwemmers. De blauwe vinvis bijvoorbeeld is niet alleen enorm groot, maar ook snel, sommige geleerden schatten 50 kilometer per uur!